La mort de Lluís XIV, d’Albert Serra

9 de maig del 2017
A les 22:00h
ETC Teatre
Preu: 5€. Gratuït pels socis del CineClub Vic
Venda d’entrades: ETC Teatre

Projecció de la pel·lícula La mort de Lluís XIV, d’Albert Serra, en el marc de la programació de Cineclub Vic. Presentació a càrrec de Vicenç Altaió i Artur Tort.

Sinopsis: Agost, 1715. En tornar d’una cacera, Lluís XIV sent un dolor viu a la cama. Quinze dies més tard, el Rei continua amb les seves obligacions, però li costa dormir i el consumeix la febre. Desganat i afeblit, la seva salut es debilita progressivament. És el principi de la lenta i dolorosa agonia del rei més important de França, envoltat de metges i fidels servidors. L’agonia de Lluís XIV comença el 9 d’agost de 1715 i s’allargarà fins al dia 1 de setembre i representa la fi d’un regnat personal de 72 anys de durada, el més llarg de la història de França.

Albert Serra és un artista i realitzador català, nascut a Banyoles el 1975. És llicenciat en Filologia Hispànica i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona.

La seva primera pel·lícula, Honor de cavalleria, una adaptació lliure del Quixot, s’estrenà a la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes 2006 i va ser seleccionada per Cahiers du Cinéma com una de les deu millors pel·lícules de l’any 2007. Va rebre nombrosos premis, entre ells el de Millor Pel·lícula als festivals de Torí i Belfort.

El seu segon llargmetratge, El cant dels ocells, inspirat en la història dels Reis Mags, es presentà igualment a la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes 2008 i va obtenir el reconeixement unànime de la crítica internacional.

El 2010 va dirigir Els noms de Crist, pel·lícula concebuda per a l’exposició Esteu a punt per a la televisió?, organitzada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). L’any següent va dirigir El Senyor ha fet en mi meravelles, pel·lícula pensada per a l’exposició Totes les cartes. Correspondències fílmiques, organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Ambdues pel·lícules van ser presentades a la 64a edició del Festival del Film de Locarno 2011.

El 2012 participà a la Documenta (13) de Kassel amb la pel·lícula de cent una hores de durada titulada Els tres porquets.

El 2013 realitzà Història de la meva mort, pel·lícula centrada en la transició del Racionalisme al Romanticisme a través de les figures de Casanova i Dràcula, premiada amb el prestigiós Lleopard d’Or al Festival del Film de Locarno i el Puma de Plata en el FICUNAM de Mèxic.

El 2015 fou l’artista seleccionat per a representar Catalunya al Pavelló Català a la Biennale di Venezia d’Art amb la pel·lícula Singularity, de dotze hores de durada.

S’han realitzat nombroses retrospectives de tota la seva obra, entre les que destaquen la del Centre Pompidou de París, la Tate Modern de Londres o l’Arsenal de Berlín.

La mort de Louis XIV, el seu últim llargmetratge amb Jean-Pierre Léaud com a protagonista, ha estat presentat en la Secció Oficial del Festival de Cannes 2016 i ha obtingut el prestigiós premi Jean Vigo, així com el Premi a la Millor Pel·lícula en el Festival de Jerusalem.

 

Organització: CineClub Vic i H.Associació per a les Arts Contemporànies.