Les imatges que manquen. Pràctiques fotogràfiques i artístiques en el treball del dol.

Conferència a càrrec de Xavier Antich. Presentació a càrrec de Víctor Sunyol
2 de juny de 2017
A les 20.00h
El Casino

 

Xavier Antich, filòsof i professor d’Estètica a la Universitat de Girona, ens acostarà a algunes pràctiques fotogràfiques i artístiques en el treball al voltant de la memòria i el record després d’esdeveniments traumàtics col·lectius, en guerres i dictadures. I ho farà en el context actual de producció desmesurada d’imatges, per descobrir alguns treballs que excaven en els traumes del passat davant la insuficiència de les imatges existents.

Xavier Antich (La Seu d’Urgell, 1962) és doctor en Filosofia i, des de 1995, professor d’Estètica a la Universitat de Girona, on va dirigir durant més d’una dècada el Màster en Comunicació i Crítica d’art. Ha estat professor convidat a la Stanford University (Palo Alto, Califòrnia, EUA), a la Universidade Católica Portuguesa (Lisboa, Portugal) i va ser el director acadèmic del Programa d’Estudis Independents del MACBA. Des de 2012, és també el president de la Fundació Antoni Tàpies.

Entre els seus llibres, cal destacar La voluntat de comprendre. Filosofia en minúscula (2016), La ciutat del dissens (2013), La doctrina del ser en Aristóteles (1999), El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas (1993) i Introducción a la Metafísica de Aristóteles (1990). Ha guanyat diversos premis: Premi Extraordinari de Llicenciatura (1986), Premi Joan Fuster d’Assaig (1992), Premi Internacional “Espais” de Crítica d’Art (1997) i Premi GAC de Crítica d’art (2012).

Ha escrit regularment a diversos diaris (El País, Avui, La Vanguardia) i actualment ho fa setmanalment en el diari ARA i a ElNacional.cat. Ha participat en els programes “L’hora del lector” i “Amb filosofia” (de Televisió de Catalunya), “Àgora”, “El Cafè de la ReVa ser membre de de l’re Z de la Metafcaldria exigir en un Premi d’ segona opcie, d’pública” i “L’oracle” (de Catalunya Ràdio). Actualment, amb David Fernàndez, participa en “El racó de pensar”, la secció setmanal de “El matí de Catalunya Ràdio” de Mònica Terribas.

 

Organització: L’Ateneu de Vic i H.Associació per a les Arts Contemporànies